Vas je kdaj zanimalo kako izgleda fotografiranje novorojenčka? Seveda, ustvarili bomo čudovite fotografije, ampak kako točno novorojenčka uspavava in pozirava, da vi prejmete fotografije, ki ste si jih vedno želeli. Da kar takoj odgovoriva na vprašanje – ni lahko! Tudi verjeli ali ne, po več kot 200 novorojenčkih, ki so nama jih starši zaupali v skrb,  še vedno ne veva točno kako umiriti, uspavati ter ugoditi želje vsakemu slehernemu obiskovalcu najinega studia!

Ena izmed skrivnosti uspavanja, poziranja, še posebej pa fotografiranja je, da prepoznava kdaj novorojenček postaja lačen, da lahko njegovo lakoto umirimo že takoj na začetku, se nahranimo in mirni ter brez joka nadaljujemo fotografiranja. Kaj je hujšega kot to, da novorojenčka popolnoma razdražimo, po hranjenju pa sledi spet dolg proces mirjenja in ponovnega uspavanja. Ker naju skoraj vsak starš na fotografiranju vpraša kako prepoznava te znake, sva se odločila da jih deliva z vami!

Prvi znaki 😊

Prve znake opaziva že med samim poziranjem in fotografiranjem in tako veva, da po uspešno fotografirani pozici prihaja premor. Tako lahko pravočasno opozoriva starše naj se pripravijo, da sledi hranjenje (in v primeru neudobja najprej tudi previjanje). Naučila sva se, da po prvih znakih lakote novorojenčka ne uspavava več in tako ne zapravljava časa za miritev in poziranje, saj bi se novorojenček kljub temu da lahko za kakšno minutko še zapre oči, zelo kmalu lačen predramil.

  • Premikanje glave v levo in desno stran – iskanje prsi ali stekleničke. Na tej točki novorojenčka lahko začasno pomirimo z dudo, če potrebujemo čas za pripravo na dojenje ali pripravo stekleničke, formule in temperiranje mleka.
  • Odpiranje ust.
  • Nemirnost in premikanje, bujenje iz spanca.
Luanina pravljica - fotografiranje nosecnic, novorojenckov, cake smash in druzinska fotografija - 038
Novorojencica J - Luanina pravljica - fotografiranje novorojenckov, malckov, nosecnisko fotografiranje, cake smash fotografiranje 018
Novorojencica T - Luanina pravljica - fotografiranje novorojenckov, malckov, nosecnisko fotografiranje, cake smash fotografiranje 0005

Srednji znaki 😟

Ko nastopijo srednji znaki, novorojenček postaja vedno bolj nemiren in začne bolj intenzivno opozarjati nase in na svoje potrebe.

  • Pretegovanje in premikanje rokic ob telesu in nad glavo, premikanje glave levo in desno ter iskanje hrane
  • Povečano premikanje, vključi se gibanje nogic, rokic, zvijanje telesa
  • Roke ponesejo k ustom, sesajo prst ali tiščijo celo pest v usta. Tudi če jim pest ali prste umakniš, jih ponesejo nazaj k ustom.
20201109-Novorojencek-Mark-24
20201109-Novorojencek-Mark-12
Novorojencica J - Luanina pravljica - fotografiranje novorojenckov, malckov, nosecnisko fotografiranje, cake smash fotografiranje 014

Pozni znaki 😡

Če vas je slučajno skrbelo, da ne bi vedeli kdaj je vaš novorojenček lačen, brez skrbi! Ob nastopu poznih znakov boste prav gotovo prepričani. To nam bo v tretji fazi sporočil z jokom, sedaj pa je naša naloga da ga najprej pomirimo, nato čimprej nahranimo.

  • Glasno jokanje, jok značilen za razdraženost in lakoto
  • Nemirno premikanje, novorojenčku je vidno neudobno, potrebuje nežen dotik in pomirjanje
  • Barva obraza se spremeni v rdečo, utrujen je od napora jokanja, brcanja in premikanja.

Kako novorojenčka pomiriti

Če je novorojenček preveč nemiren, ga naprej nežno pomirimo. Mamici in atiju ponavadi predlagava naj ga malce pocrkljajo, mu pojejo, govorijo ali šušajo. Če ne more zagrabiti bradavice ali je preveč vznemirjen, da bi pričel sesati priporočava kontakt koža na kožo, mamica ga lahko pomiri tako, da ga nasloni na prsti, z glavo obrnjeno na gor. V tem položaju ga lahko boža, nežno tapka po hrbtu ali ritki v ritmu ali se nežno pozibava z ene na drugo stran. Takoj ko je dojenček vsaj malce umirjen, je čas za hranjenje. Če ga boste mirili predolgo časa, bo mislil da hranjenja ne bo in bo ponovno lakoto pokazal z močnim jokom.

 

Luka in Ana,

Luanina pravljica